Friday, March 11, 2011

CARA MEMOTONG KUKU MENGIKUT SUNAH

Ari ni ari Jumaatkan, so adalah disunatkan memotong kuku pada hari ini, sebelum solat Jumaat. Tapi jangan lak ambik sunat potong kuku jer, solat Jumaat konO lah pergi kang (pada yang lelaki lah).


Memotong kuku sunat dimulai sebelah kanan. Kerana terdapat keterangan hadis, bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya "setiap sesuatu perkara(yang baik) di mulai dari sebelah kanan seperti memakai kasut, memulai melangkah berjalan, bersuci dan lain lainnya." (Hadis riwayat Muslim dari Aisyah).


Imam Nawawi pula menyebut tentang cara - cara memotong kuku; "Sunat memulai memotong kuku kedua tangan lebih dahulu sebelum memotong kuku kaki. Sunat pula memulai memotong kuku tangan kanan dahulu sebelum tangan kiri. Sunat memulai memotong kuku jari telunjuk kanan, kemudian jari tengah, jari manis, jari kelingking. Selepas itu berpindah ke tangan kiri, dimulai jari kelingking, jari manis, jari tengah, jari telunjuk dan jari ibu, kemudian baru lah jari ibu tangan kanan. Selepas memotong kuku tangan baru berpindah memotong kuku kaki, di mulai dengan jari kelingking kaki kiri membawa ke jari - jari selanjutnya hingga tamat ke jari kelingking kaki kanan.


Ada pun had memotong kuku sama ada ia telah panjang atau tidak ialah selama 40 hari. Tetapi jika telah panjang hendaklah segera dipotong, kerana membiarkan kuku panjang hukumnya makruh.
Dari Annas bin Malik R.A bahawa kata; "Rasulullah SAW menjadualkan kami paling lama 40 hari supaya menggunting misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari - ari" (Riwayat Muslim, Abnu Majah, Ahmad, Tirmizi, An Nasai'e dan Abu Daud).BERSALAM DENGAN IBU MERTUA

Kemusykilan tentang salam ngan Mak Mentua ni kira BATAL air sembahyang kO tak ? Ni aku petik dari soal jawab lam suratkaba ari ni.


IBU MERTUA adalah mahram selama - lamanya disebabkan oleh pernikahan.
Ini bermaksud wanita yang haram dikahwini oleh seorang lelaki selama -lamanya walau apa jua keadaan sekali pun. Sekiranya bersentuhan antara kedua -duanya, hukumnya TIDAK BATAL WUDUK disebabkan mereka berdua adalah mahram MUA'BAD (selama - lamanya).
Ia berdasarkan firman Allah Taala yang bermaksud :
"Diharamkan kepada kamu berkahwin dengan (perempuan - perempuan yang berikut): ibu - ibu kamu, dan anak - anak kamu, dan saudara - saudara bapa kamu, dan saudara - saudara ibu kamu dan anak - anak saudara kamu yang lelaki, anak - anak saudara kamu yang perempuan, dan ibu - ibu kamu yang telah menyusukan kamu, dan saudara -saudara susuan kamu, dan ibu - ibu isteri kamu, dan anak - anak tiri yang dalam pemuliharaan kamu dari isteri - isteri yang kamu telah campuri ; tetapi kalau kamu belum campuri mereka (isteri kamu) itu (dan kamu telah pun menceraikan mereka), maka tiadalah salah kamu (berkawin dengannya). Dan (haram juga kamu berkahwin dengan) bekas isteri anak - anak kamu sendiri yang berasal daripada benih kamu. Dan diharamkan kamu menghimpun dua beradik sekali (untuk menjadi isteri - isteri kamu), kecuali yang telah berlaku pada masa yang lalu. Sesungguhnya allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah an-Nisa':24).


p/s : Jangan adO lak yang dok mengatal kalau ayah kaO org kawin Omak muda yang cun melecun. Dia dah kira cam Omak kita sendiri tuuu ...!!!Menantu kepada Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud memfailkan permohonan untuk bercerai secara fasakh dan menuntut mutaah bernilai RM100 juta dan RM300 juta sebagai harta sepencarian.

Gambar: Datin Seri Shanaz A.Majid (kiri), menantu kepada Ketua Menteri Sarawak ditemani peguam Dr Mohd Rafie Mohd Shafie selepas memfailkan tuntutan fasakh sebanyak RM100 juta dan RM300 juta sebagai harta sepencarian daripada suaminya, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib di Mahkamah Rendah Syariah, Kuala Lumpur, Rabu. - THE STAR/NORAFIFI EHSAN

Datin Seri Shahnaz A. Majid, 48, memfailkan permohonan tersebut terhadap ahli perniagaan, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib Abdul Taib, 48, pada 22 Februari lalu dan kes disebut di Mahkamah Rendah Syariah di sini pada Rabu.

Pasangan tersebut berkahwin pada 9 Januari 1992 di sini dengan berwalikan bapa pengantin perempuan dan dikurniakan seorang anak lelaki, Raden Murya yang berusia 17 tahun.

Shahnaz yang juga kakak kepada penyanyi popular, Sheila Majid memfailkan permohonan itu atas alasan Mahmud Abu Bekir tidak memberikan nafkah batin sejak tahun 2001 menyebabkan beliau digantung tidak bertali yang telah menyusahkan kehidupan beliau.

Selain itu, beliau juga mendakwa defendan telah menunjukkan perubahan bermula tahun 1994 dan 1999 apabila bertindak agresif seperti menumbuk kepala, menendang rusuk dan suka memaki hamun plaintif dengan menggunakan kata-kata kesat.

Plaintif juga mendakwa, suaminya amat jarang pulang ke rumah sejak tahun 1999, tidak boleh ditegur, sukar dihubungi, gemar bersosial dengan perempuan bukan muhrim serta tidak melayan diri beliau dengan adil selepas bernikah dengan seorang wanita Rusia yang berstatus janda yang mempunyai tiga orang anak.

Pada prosiding itu, peguam syarie Dr Mohd Rafie Mohd Shafie yang mewakili plaintif memaklumkan Hakim Syarie Mohd Amirul Adam Ahmad bahawa pihaknya masih belum dapat menyerahkan saman kepada defendan, walaupun percubaan telah dilakukan pada 28 Februari lalu.

“Pihak kami tidak dapat masuk ke rumah defendan yang terletak di Duta Nusantara (di sini), maka kami memohon perintah mahkamah supaya saman berdaftar disampaikan kepada beliau melalui mahkamah,” tambahnya.

Justeru itu, Mohd Amirul Adam Ahmad menetapkan kes tersebut disebut semula pada 24 Mac ini.

Sementara itu, bagi tuntutan mutaah, Shahnaz menuntut RM100 juta yang dipercayai satu jumlah yang munasabah berdasarkan tempoh perkahwinan mereka selama 19 tahun sebulan selain ia juga berpadanan dengan pendapatan defendan.

Dakwanya, defendan merupakan seorang yang sangat berkemampuan dan memegang jawatan sebagai Pengerusi Eksekutif Syarikat Cahaya Mata Sarawak yang menjalankan pelbagai perniagaan dan pelaburan yang berjumlah berbilion-bilion ringgit.

Sehubungan itu, Shahnaz mendakwa jumlah yang dituntut tersebut adalah demi keadilan untuk beliau memulakan kehidupan baru dan menutup rasa aib serta membolehkan beliau untuk hidup dengan taraf dan status yang pernah dilaluinya.

Selain itu, beliau turut menuntut supaya RM300 juta diisytiharkan sebagai harta sepencarian, iaitu harta-harta termasuk rumah di mereta-rata tempat, tanah beratus-ratus hektar di Sarawak dan tanah di Bukit Tunku, di sini.

Selain itu, mereka juga didakwa mempunyai kereta Mercedez Benz, Lamborghini Murcielago, Ferrari Spider, Bentley New Continental GT, Maserati Quartoporte, AUDI, dan Van Alphard serta simpanan-simpanan bank.

Harta tersebut juga melibatkan syarikat-syarikat dan saham-saham seperti Titanium Management Sdn Bhd, Sarawak Cable Berhad, Cahaya Mata Sarawak Berhad, Premium Haven, Log Dak Promotions, Dataran Aras, Celebrity Design dan Bella Magic.

Semasa ditemui di luar mahkamah, Mohd Rafie memberitahu, permohonan mutaah dan harta sepencarian tersebut telah ditetapkan untuk menjalani rundingan secara sulh di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada 15 Mac ini. - Berita ni aku cilok dari Blog ni ha ! (Sori brO aku cilok tanpa izin yek)

JUSTIN BIEBER

Meh kiter layan jap citer budak orang putih umur 16 tahun dari Ontario, Kanada ni yang menjadi kegilaan budak - budak pompuan seluruh dunia ni. Aper yang sedap sangat ngan suara n lagu dia pun aku pun tak tau lah. Ari tu aku ader tengok kat tv dia nyanyi live ... hancussss !! Tak samer langsung ngan suara dia kat dalam rekod dia. Bila dia menari lak keras jer sama macam masa Mawi mula - mula masuk AF dulu... kehh kehh !!


Apa - apa pun ni info tentang budak mat salleh ni :

  • Dilahirkan pada 1 Mac 1994 dan merupakan anak tunggal kepada Pattie Mallette.
  • Menerusi laman web Twitter, namanya dilawati lebih 85,000 kali sehari. Manakala di Last.fm mencatat lagu nyanyiannya dimainkan lebih sajuta kali dalam tempuh 24 jam.
  • Di laman You Tube pula, Bieber menjadi raja media online apabila 100 juta peminat menonton video persembahannya.
  • Kini terlibat dengan dunia lakonan dalam siri jenayah terbitan CBS, CSI: Crime Scene Investigation melakonkan watak remaja bermasalah.
  • Filem 3D Bieber yang menceritakan perjalan hidupnya hasil arahan John Chu berjudul Never Say Never telah pun ditayangkan.


Pada aku lah kalau nak dibandingkan suara c Bieber ni, lebih merdu lagi suara Aizat. Dan kalau diberi peluang Aizat akan lebih digilai oleh peminat diseluruh dunia. Aku juga tak heran kalau 20, 30 tahun akan datang Aizat ni akan dianggap sebagai sifu sama sepertimana pandangan peminat terhadap M. Nasir sekarang ini.