Friday, March 25, 2011

HUKUM MENCABUT N MENCUKUR BULU KENING

Salah satu persolekan zaman moden ini yang agak keterlaluan dilakukan oleh wanita ialah mencabut bulu kening sehingga menjadi nipis atau dihaluskan bentuknya. Islam memandang perbuatan tersebut sebagai satu usaha mengubah kejadian Allah dan hukumnya HARAM.
Diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas'ud r.a dalam sebuah hadis Mauquf, katanya; "Allah mengutuk para wanita yang mentatto dan ditattokan kulitnya, yang mencabut bulu alis mata dan yang dicabut alis 
matanya, para wanita yang mengalir (mengasah) giginya untuk kecantikan dan yang mengubah-ubah ciptaan allah".
Hadis lain selanjutnya menjelaskan bahawa; "Rasulullah SAW meLAKNAT perempuan yang mencukur atau mencabut bulu alis atau yang diminta dicukur atau dicabutnya", (Riwayat Abu Daud, dengan sanad Hassan - dalam Fathul Bari).
Imam Hambali berpendapat kalau perempuan mencukur alis, meruncing bulu matanya dan mewarna wajah dengan alat solek dengan izin suami dibolehkan kerana ia termasuk bersoleh untuk suami. Tapi kalau dilakukan bukan untuk suami, diHARAMkan.
Tapi Iman Nawawi memperketatkan hukumnya dan mensifatkan perbuatan mencukur bulu kening sama sekali tidak dibolehkan, kerana perbuatan mencukur alis tidak dianggap bersolek, tapi mengubah ciptaan Allah. Sandaranya adalah nas-nas (hadis) diatas.


**p/s: Pada pandangan aku lah kan, kalau dah d cukur bulu kening tu langsung tak cantik kena pulak bila muka tu d basuh (cth ambik air sembahyang) ... pufff punyer lah hodoh, dah jadi cam muka Kane adik Under Taker lam gusti tu !!! Kalau aderlah kenkawan aku yg dok cukur bulu kening tu lps ni biarkanlah bulu kening tu tumbuh balik ... hodoh u x der bulu kening wa cakap lu !!