Sunday, February 20, 2011

HOT WHEELS

Sedang aku dok layan surat khabar ni, terlihatlah satu hobi yang agak menarik jugak ni iaitu meminati kereta mainan "Hot Wheels". Yang bestnya peminat - peminat nya bukan sebarangan orang dan ianya meliputi setiap lapisan masyarakat.

Nak citer lebih lanjut kau orang baca kat surat khabar lah yek ... kehh kehh kehh !!

Ni aku sertakan sikit info tentang Hot Wheels ni :

  • Dikeluarkan pada tahun 1968 oleh pengeluar permainan dari US, Mattel Inc.
  • Sebelum kehadiran Mattel, pasaran kereta cilik dikuasai oleh syarikat British Lesney di kenali sebagai kereta Matchbox.
  • Mempunyai beberapa variasi seperti kereta, motosikal, trak, keretapi dan sebagainya.
  • Model pertamanya menjadi rebutan peminat Hot Wheels dikenali sebagai Sweet 16.
  • Salah seorang pengumpul Hot Wheels terkenal ialah Mike Strauss.
  • Harga jualan Hot Wheels di Malaysia diantara RM 6.90 hingga RM 8.00 sebuah.
  • Produknya diiktiraf pengeluar kereta terkemuka dunia seperti GM, Ford, Chrysler, Ferrari, Mazda dan Toyota (Proton & Perodua ?? ).
  • Dianggarkan sebanyak 10,000 kenderaan Hot Wheels dikeluarkan di seluruh dunia setiap tahun.
  • Harga Hot Wheels termahal dicatatkan ialah Volkswagen Beach Bomb yang dijual pada harga USD 72,000 (RM 219,672) pada tahun 2000.

INGAT AKU SORANG ..!!

Tadi aku gi rayau - rayau kat blog kenkawan yang banyak kat alam maya ni. Rupa - rupanya ramai juga blogger yang menghadapi kata orang 'sindrom ilang idea'. sindrom ni sebenarnya dah lama aku hidapi .. kehh kehh kehh !! Sebelum nak up-date blog aku ni ... pufff macam macam nak tulis tapi bila dah 'sign in' jer ... tiba - tiba jer aku 'blank', entah apa yang aku nak tulis ... eeee kacau betul lah !

Pikir dok pikir kenkadang samapi jam 3 pagi masih tak der berita lagi yang keluar dari kepala otak aku ni ... last sekali aku jadi pelayar alam maya ni yg paling aktif .. kehh kehhh !! Ye lah dok masuk dari satu blog ke satu blog kenkawan sampai mata ngantok !!

Aku harap lepas ni idea datang jer aku terus on-line dan terus taip ... aaaa baru lah tak ilang !!

Oklah jumpa lagi di lain masa .. !!

Salam semua !

NAGA DI TEMUI DI KALIMANTAN

KUTAI BARAT - Penduduk di Kutai Barat, wilayah Kalimantan Timur digemparkan dengan kemunculan sepasang naga raksasa sebesar sepanjang 40 meter.

Haiwan itu dilihat menyusur di permukaan air di Sungai Mahakam yang menghubungkan Riam Haloq, Kampung Long Tuyoq, Kecamatan Long Pahangai di sini.

Naga raksasa seperti ular itu didapati melintas di sungai ini diyakini masyarakat suku Dayak sebagai naga.

Berdasarkan maklumat yang diperoleh akhbar Tribun, peristiwa kemunculan naga tersebut berlaku pada 29 Januari lepas.

Pada hari kejadian, sejumlah penumpang dan pemandu sebuah bot panjang yang dalam perjalanan ke sini melihat sepasang naga mirip ular raksasa itu melintas di permukaan Sungai Mahakam dari arah berlawanan.


Bimbang mereka akan menjadi korban haiwan raksaksa itu, pemandu bot berkenaan mengemudi botnya ke tepi sungai untuk memberi laluan.

"Kedua-dua ekor naga itu bergerak terus dan tidak merasa terganggu dengan kehadiran bot itu," kata seorang penduduk tempatan, Dodik, yang mendengar tentang peristiwa itu daripada keluarganya di Mahakam Ulu.

Pemandu dan beberapa penumpang bot itu kemudian merakamkan gambar raksaksa tersebut dengan menggunakan telefon bimbit berkamera.

Gambar-gambar naga raksasa itu kemudian tersebar dan menggemparkan masyarakat tempatan.

Menurut seorang penduduk di sini, terdapat dua naga yang dilihat. Salah satu haiwan itu dipercayai jantan kerana terdapat dua tanduk di kepala manakala naga betina pula tidak bertanduk.

Kedua-dua haiwan itu memiliki empat kaki, kulit berwarna hitam dengan panjang sekitar 40 meter. - Agensi