Friday, March 18, 2011

HARTA & TANGGUNGJAWAB ANDA

Umumnya harta adalah rezeki jika ianya dimanfaatkan untuk diri dan orang lain. Sebaliknya harta yang banyak jika disimpan tanpa dimanfaat, apabila mati meninggalkannya tidaklah dikira sebagai menikmati rezeki Allah dengan sebaiknya. Bahkan ianya termasuk golongan yang tidak mendapat baraqah rezeki dan mensia-siakan nikmat kurnian Allah s.w.t.
Untuk mendapatkan harta yang halal kita perlu melakukan usaha mencari rezeki atau pendapatan yang halal. Harta yang halal pula tidak boleh dipendamkan atau disimpan tanpa menunaikan haknya. Hak - hak keatas harta jika cukup syaratnya, wajib dizakatkan dan layak menunaikan fardhu haji.
Harta yang banyak jika dibelanjakan dengan bersedekah, membangunkan fardhu kifayah, berderma, menunaikan haji dan umrah bukannya sesuatu yang merugikan, sebaliknya akan bertambah baraqah dan membuka pintu rezeki yang lebih luas lagi. Maknanya rezeki atau harta tersebut akan dilipatgandakan oleh Allah s.w.t.
Tidak memiliki harta juga suatu kepayahan yang menganggu fikiran dan ketenangan. Lantaran itu berusahalah mencarinya di samping berserah diri kepada Allah s.w.t. dan mengamlkan doa dan zikir yang dapatmemurahkan rezeki, melapangkan hidup dan menenangkan hati. Amin.